2014 retseptikonkursi tulemused

retseptikonkursi-tulemusedRetseptikonkursi võitja on Erika Sall. Auhinnaks moodne tahvelarvuti.

Tema retsept:

Peale sojapiimamasina ostmist ma ei teadnud , mida ülejäänud sojamassiga teha ning siis tulin välja küpsistega! Soov oli valmistada midagi mõnusat, mitte väga magusat ja tervislikku. Niisiis lisasin sojapiima masinast piimast ülejäänud massi tainakaussi lisasin vähekene sojapiima, et saada baastainas. Edasi tahtsin natuke krõmpsu lisada ning kuna olen suur mandli fänn siis tegin mandlijahu ja segasin juba tugeva taigna, milles olin kindel, et see ahjus peaks moodustuma küpsiseks. Kuna mett kodus ei olnud siis midagi kergelt magusat oli mõttes ikkagi sisse segada ja leidsin hoopis kookosehelbed, mis asja huvitavaks teevad.

Segasin kõik asjad korralikult läbi ning vajutasin ahjuplaadile armsad keskmise suurusega nööbid ning oi!, kui hea maitsega need välja tulid! Väga huvitava maitsega ja kõht saab ka täis! Väga lihtne retsept, mida soovitan kõigile inimestele, kes armastavad lihtsaid küpsiseid nagu näiteks kaera-banaani .Mina lisan alati ka sojamassi küpsistesse – see täidab kõhtu!

Retseptikonkursi eripreemia kuulub Merike Tärkile. Auhinnaks luksuslik päev spaas.

Tema retseptid:

TOFU INDIA PÄHKLIGA:

Vaja ca 240g pehmet tofut (saadud ühest keedust,kus sojaube oli täis mõõdik,s.t.ca 200g)
120 g kuivi indiapähkleid
1-2tl laimimahla
lusikaotsaga Himaalaja soola

1.Leota pähkleid 10-12 tundi.Loputa ,kalla blenderisse.
2.Lisa värske pehme tofu ja töötle läbipaistvaks läikivaks massiks.Maitsesta ja töötle veel kord.
3.Õhukindlalt kaanetatult säilib külmkapis vähemalt nädala.
Soovitus:
1.Täiusliku maitse ja konsistensi saab kreem 24 tunni külmkapis valmides.
2.Konsistensi saab reguleerida soja-või pähklipiimaga vedelamaks,õlidega,näiteks külmpresskookosõliga kohe väga tugevaks koogikreemiks.
3.Kastmena kasutades lisa ürte pisut enne serveerimist.
Hästi sobivad basiilik/tüümian/sidrunhein/piparrohi vm.
4.Sama kreemi võib kasutada magusalt või mittemegusalt röstitud okaraga,segades vahekorras 2:1(näiteks 2dl okararösti ja 1dl kreemi) kas soolase või magusa koogi põhjaks.
Segatud koogipõhi katatoidukilega ja jäta mingi raskuse/vajutise alla valmima.

TOFUMAJONEES:
ca 240g värsket pehmet tofut
1dl õli,näiteks kanepi/avokaado/oliiviöli vm.
2tl mett
2tl Felixi Inglise või Mee sinepit
1/!tl Himaalaja soola
1.Blenderda tofu õliga üühtlaselt läikivaks seguks.
2.Blenderda lisanditega koos veelkord.
3.Jäta ca 30 minutiks segu blenderisse valmima,siis maitsesta vajadusel täiendavalt.
4.Põhimajoneesile lisa omal valikul ürte vm.,näiteks saab hea tomatikastme lisades prehüdreeritult isekuivatatud tomatinahku.
5.Majonees sobib ka kuumades rooggades kasutamiseks.Säilb külmkapis vähemalt nädala.

LUSIKAOMLETT.
Vaja on ühest piimakeedust saadud okara,
1-2 talu kanamuna
soola ja ürte pisut
aurutatud kookosrasva
1.Vispelda kanamuna lahti,lisa okara,sool ja ürdid vispeldades.
2.Kuumuta pannil kookosrasv ja tõsta supilisikaga segu pannile.
3.Küpseta madalamal kuumusel kuldseks kummaltki poolelt.
4.Maitseb soojalt ja on hea külmalt.Lisandid saab valida just omal valikul.

Soovitus:
1.Sama muna-okarasegu võib
küpsetada muhvinivormides kas soolasemana või magusamana.Magustada sobib palmisuhkru/stevia või meega,aga mitte siirupiga +näiteks jõhvikad/õunatükid vm..Jahtunult lisa suts tofu-külmpresskookosrasva ja jõhvikakreemi.
Õhu ringlusega ahjus olen küpsetanud 170 kraadi juures ca 30 min.

LEIVAPALLID.

Vaja ühest piimakeedust saadud okarat
10 väikse kuhjaga tl leivaseemne segu/võrdses koguses päevalille,lina ja kõrvaitsaseemneid jahvatatult
2kuhjaga tl purustatud kanepiseemneid/kanepijahu
pisut tumedat Himaalajasoola,ürdisoola ja kivatatud tüümiani
ja ahjuplaati,küpsetuspaberit,kookosrasva paberi määrimiseks.

Sega kõik ained hoolikalt,jäta 30 min paisuma.Siis veereta ca 4cm läbimõõduga pallikesed,kui soovid võid need vajutada ka lamedamaks.

Need on minu ühed põhiretseptid,millega isetegija saab oma igapäevaseid kulusid toidule vähendada.
Paiguta plaadile ja küpseta 170 kraadilises eelsoojendatud ahjus.

PÜREESUPP.
Vaja:1-1,5dl leotatud sojauba
10-15cm pikkune keskmine kabatšok koos koorega võimalikult

3keskmist eesti tomatit(minul)
2keskmist peipsiääre sibulat
3küüslauguküünt
Herbamare ürdisoola
kookosrasva

ca 100g värsket pehmet tofut
1sl palmisuhkrut
tükike ingveri soovijale

Valmistus kannus:
1.Puista kannu sojaoad ja tükeldatud kabatšok,vala peale külm vesi peaaegu max-purusta kõik blenderi nupule vajutades.
2.Siis vajuta stew nupule.
3.Samal ajal kuumuta klaasjaks hakitud sibul kookosrasvas,lisa tükeldatud tomat ,küüslauk ja kuumuta kuni tomat on läbi kuumenenud .
4.Kui masin on lõpetanud töö,lisa tomatisegu,tofu,pisut soola,suhkrut,ingveri soovi korral.Blenderda segu 2 korda.Maitse,vajadusel maitsesta täiendavalt.
Serveerides lisa kuivatatud tüümiani.
5.Suppi võib muidugi keeta pliidil madalamal kuumusel ehk siis supi nuppu kasutades.

Soovitus: Sama püree on ideaalne lasanje kastmeks.

Täname kõiki osavõtjaid! Võtame võitjatega ühendust.

Jõulutoitude retseptid
 Joulud 2015
Määrded ja kreemid
 Suveeri 2013
Pudrud ja omletid
 Suveeri 2013
GMO vaba soja
Uudised
Sojaliit pakub partnerlust Eesti oma sojasordi kaasomandi näol. Põhjalikum teave tel. 53584108 või e-post: info@sojaliit.ee
juuli 2018
E T K N R L P
« juuni    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031