10 maa sojaretseptid

soome
SOOME

Soja plaadikook, soolane

  • 2 dl valget sojajahu
  • 2 dl toiduvalmistamise koor
  • 2 muna
  • 1 kott (250 g) külmutatud köögivilju
  • 1 ½ tl tomatipastat
  • ½ tl ürdi soola
  • 1 tl soola
  • 1 või 2 tl basiilikut
  • ½ tassi murulauku või peterselli, peeneks hakitud
  • 1 purk (200 g), kodujuustu

Sega kausis sojajahu ja toiduvalmistamise koor. Lisa munad, köögiviljad ja vürtsid. Laske segul lastakse seista ca 15 min. Pange segu küpsetusplaadile või väikestesse vormidesse, küpseta 225 kraadi juures 15min.Serveeri kodujuustuga.

Sojajahu-tomatikaste

  • 2 dl sojajahu
  • 2 tassi köögiviljapuljongit
  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 porgand
  • 1 väike pastinaak
  • 1 sellerivars
  • 2 spl oliiviõli
  • 400 g purustatud tomateid
  • 2 spl tomatipastat
  • 1-2 dl köögiviljapuljongit
  • 1-2 teelusikatäit mett või puuviljasuhkrut
  • ¼ tl soolavärskelt jahvatatud musta pipart
  • 1 tl  värskeid ürte

Sega sojajahu kuuma köögiviljapuljongiga. Koori ja tükelda sibul ja küüslauk. Riivi porgand ja pastinaak,  viiluta seller. Pruunista sibul, lisa sojajahu ja puljongi segu, küpseta korraks. Lisa ülejäänud köögiviljad ja prae kergelt. Lisa purustatud tomatid ja tomatipüree ja keeda umbes kakskümmend minutit. Vajadusel reguleeri paksust vedeliku lisamisega. Serveeri pasta või salatiga.

Spagetid bolognese kastmega

  • 1 tass tumedat soja hakkliha
  • 2 tassi vett
  • 1 hakitud sibul
  • Natuke oliiviõli
  • 1 väike purk purustatud tomatid
  • 3 purustatud küüslauguküünt
  • 4 tilka Tabasco kastet või midagi muud teravat
  • veidi punet, basiilikut ning must pipart
  • 1/2 puljongi kuubikut
  • 1 tl suhkrut

Pruunista hakitud sibul ja küüslauk kergelt õlis, lisa vesi, purustatud tomatid, suhkur, taimne puljongikuubik ja soja mass. Keeda ca 10 min. Lõpuks lisa maitseained. Keeda spagetid, juustu asemel võib serveerimisel peale raputada veidi maitsepärmi.


portugal

PORTUGAL

Pirukas soja ja vetikatega

  • 6 uut kartulit
  • 1 tass sojahelbeid
  • 1 brokkoli
  • vetikad omal valikul
  • purustatud tomatid
  • 1 sibul
  • külmpress oliiviõli
  • jahvatatud muskaatpähklit
  • jahvatatud musta pipart

Keeda ja riivi või purusta kahvliga kartulid.  Prae madalal kuumusel sibulad, lisa peeneks tehtud brokoli ja purustatud tomatid.

Lisa sojahelbed ja sega hästi läbi ning lase veidi seista. Seejärel lisa muskaatpähklid, pipar ning vetikad. Sega hästi.

Määri ahjuvorm õliga, lisa põhjaks pool kartulimassist, laota peale kogu segatud mass, ning pealiseks teine pool kartulitest. Küpseta ahjus kuni pirukas on pealt kergelt pruunikas. Maitsestamiseks sobib lisada ka erinevaid  seemneid või muid endale meelidvaid maitsetaimi.

Pasta sojaga

  • Pakk värvilisi makarone
  • 1 tass sojaube
  • pool porrulauku
  • suur porgand
  • veidi purustatud tomatit
  • loorberileht
  • pune
  • õli
  • sibul
  • pool sidrunit
  • rosmariini
  • Piri-Piri maitseainet
  • 1tl soola

Lõika porru õhukesteks viiludeks. Koori porgand ja lõika väikesteks kuubikuteks. Pane sojaoad  vette likku, lisa sool, loorberileht, pune, sidrunimahl ja rosmariin. Lase seista umbes 60 minutit.

Lõika sibul viiludeks ja küpseta oliiviõlis, lisa porrulauk, siis piri-piri ja näputäis soola. Sega korralikult.Lisa veidi tomatit ja segage uuesti. Lisa nõrutatud soja ja porgandid, ning küpseta 30 minutit. Keemise ajal võib lisada vett või soovi korral paksendamiseks maisijahu. Serveerige pastaga.

Porgandi rosina salat

  • porgand 500g
  • rosinad 80g
  • edamame sojaoad 2-3 spl
  • sidrun
  • oliiviõli 2 spl
  • sool

Koori ja riivi porgandid. Segage rosinatega. Lisa sojaoad, sidrunimahl, oliiviõli ja maitsesta soolaga. Lase seista paar minutit. Enne serveerimist puista peale hakitud peterselli.


latiLäti

Kiire kimchi läti moodi

  • 1 hiina kapsas
  • 2 tl värsket ingverit
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 spl sojakastet
  • 2 spl riisiveiniäädikat
  • 2 spl kalakastet
  • 3 spl chillipastat
  • 1 spl palmisuhkrut

Riivige kapsas ja tampige ta pehmeks. Seejärel lisage riivitud ingver ning küüslauk. Segage kõik kokku ja laske külmkapis vähemalt 1-2 tund seista.

Liha peekoni garneeringuga

  • 0,8 dl sojakastet
  • 2 laimi
  • 2 spl palmisuhkrut
  • 0,5 kauna punast chillit
  • 1 šarlottsibul
  • värsket koriandrit
  • 1 pakk riisinuudleid
  • 1 tl punast curryt
  • 600 g seafilee
  • 1 viil peekonit

Kuumuta ahi 180°C, hõõruge liha kokku vürtsidega ja küpsetage umbes 40 minutit. Praadige peekon krõbedaks.

Lõigake sibul õhukesteks viiludeks ja pigistage laimimahla peale. Segage laimimahl ja sibul ning ülejäänud koostisosad. Lõigake liha viiludeks. Piserdage üle kastmega ja lisage peekon. Serveerige riisiinuudlitega.

Brokkoli tofuga

  • 300 g brokolit
  • 100 g tofu juustu
  • sool ja pipar
  • 2 spl sojakastet
  • õli

Keetke brokolit soolases vees ca 10min. Pruunistage suurel pannil brokoli ja tofu ca 3-5min. Lisage sool ja pipar ning piserdage üle soja kastmega.


belgiaBelgia

Vahvlid

  • 600 ml sojapiima
  • 1 tl kuivatatud pagaripärmi
  • 4 muna, eraldatud munakollased ja valged
  • 200 g nisujahu
  • 2 tl valget suhkrut
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl vanille ekstrakti
  • 100 ml sojaõli

Soojenda sojapiim 30-35 ° C ja lahusta selles pärm. Lisa munakollased, nisujahu, suhkur, vanilje ekstrakti ja sool. Sega sojaõliga. Lase taignal seista soojas kohas (30-35 ° C) 30 minutit, kuni tainas on kerkinud kahe kordseks.

Sega munavalged ettevaatlikult taignaga. Küpseta vahvliküpsetajas ja serveeri kuumalt.

Kreemjas tomatisupp

  • 1 hakitud sibul
  • 1 hakitud küüslauguküüs
  • 2 tl sojaõli
  • 1 suur tomat, kuubikuteks lõigatuna
  • 1 tl värsket basiilikut, hakitud
  • 200 ml sojapiima
  • 200 g siidist tofut

Prae sibul ja küüslauk pehmeks. Lisa tomat, basiilik, sojapiim. Küpseta, pidevalt segades, 2 minutit. Püreesta köögikombainis, enne lisades tofu. Serveeri kuumalt, lisa soola ja pipar.

Kinoapuder

  • 1 liiter sojapiima
  • 100 g kinoa helbed
  • 1/2 tl soola
  • 3 spl suhkrut
  • 1/2 tl kaneeli pulbrit

Keeda kinoad sojapiimas 5-10min. Lisa suhkur, sool ja kaneelipulber ning segage. Serveerige võiga või moosiga.


saksaSaksamaa

Taimsed bratwustid kartulitega

  • 10 suur kartulit
  • 6 taimset saksa bratwursti
  • 2 spl päevali
  • 1 tl maitsetaimi, Itaalia

Kuumuta ahi 180 °C. Koori kartulid, tükelda vajadusel ning pane ahjuvormi. Piserda üle õliga ning puista peale maitsetaimed.Küpseta ahjus ca 1h.

Vahepeal prae vorstid igast küljest pannil. Serveeri vorstid kartulitega. Kõrvale sobib serveerida mõnda kanget ketsupilaadset kastet ning sinepit.

Kurgisalat

  • 4 kurki
  • 1 tass sojakoort
  • näputäis himaalaja soola
  • näputäis pipart
  • 2 tl suhkrut
  • 2 sl äädikat
  • natuke hakitud peterselli ja murulauku

Koori kurk, lõika väikesteks tükkideks ja pane kaussi. Seejärel lisage soola ja nõruta vesi ära. Segage kokku ülejäänud ained. Segage kokku lõigatud kurgiga.

Tofu nugetsid

  • 200 grammi tofu
  • 1 spl sojakastet
  • 1 spl sojajahu
  • 1 spl maitsepärmi
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 tl karrit
  • soola ja pipart
  • 50 ml vett
  • riivsai, maisihelbed ja õli

Lõika tofu kuubikuteks, mis on umbes 1-1,5 cm läbimõõduga. Sega läbi sojakastmega.

Sega jahu, pärm, paprika ja karripulber, soola ja pipraga kaussi ja seejärel lisada vesi.

Sega riivsai, maisihelbed. Rulli tofukuubikud riivsaias ja küpsetage pannil kuldseks.


hispaaniaHispaania

Soja pajaroog

  • 200 gr sojaube
  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 kartul
  • 2 porgandit
  • 1 tomat
  • oliiviõli ja soola

Pane sojaoad eelmisel päeval ligunema. Koori ja tükelda köögiviljad ja prae kergelt potis, lisa paprika sega puulusikaga ja lisa nõrutatud soja.

Lisa vett, keeda aeglasel tulel ca 25min.

Soja kabatšokiga

  • 2 suurt kabatšokki
  • 100 grammi seeni
  • 1 sibul
  • 100 grammi tofu
  • 2 sl õli
  • 2 spl sojakastet
  • näpuotsatäis pipart
  • ½ tl soola

Kuumuta ahi 250 kraadini. Lõika suvikõrvits kaheks ja õõnesta sees neid veidi nad oleksid nagu väikesed paadid. Puista veidi soola ja pane ahju 25 minutiks.

Haki sibul, seened. Kuumuta sibul pannil, seejärel lisa seened, suvikõrvitsa viljaliha, sool ja pipar. Praadige 10min, aeg-ajalt segades.

Segage tofu sojakastmega ja praadige kuldseks. Küpsed kabatšokid täitke seente ja sibula massiga ning tofuga. Peale võib ka veidi juustu riputada või maitsepärmi.

Serveeri kuumalt hakitud peterselliga.

Tofu hernestega

  • 500 grammi tofut
  • 2 keskmist sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 200 g herneid
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 sidruni mahl
  • sojakaste (100 ml)
  • 1 tl riivitud värsket ingverit
  • 1 punane pipar

Marineerige tofu kuubikud ca pool tundi vee, sojakastme ja sidrunimahla segus.

Haki sibul ja küüslauk ning pipar ja prae. Seejärel lisa herned ja ingver. Sega ja kuumuta neid veel 5min. Nõruta tofu ja lisa pannile ja kuumuta segades veel 5 min.


veneVenemaa

Pelmeenid

Taigen:

  • 0,5 kg nisujahu,
  • 1 muna,
  • 0,5 tassi vett,
  • himaalaja soola.

Täidise jaoks:

  • 350 g soja hakkliha,
  • 1 muna,
  • 1 sibul,
  • 1 spl õl,
  • veidi pipart ja soola.

Segage kokku taigna koostisosad ja jätke taigen 30 minutiks seisma. Seejärel lõigake sibul väikesteks tükkidekas ja segage omavahel kokku täidis, laske tal seista ca pool tundi.

Järgnevalt rullige taigen õhukeseks ja lõigake sobivateks tükkideks. Iga taigna tüki peale pange poole tl suurune kogus täidist ja vormige taigen kokku, et täidis ei pääseks välja. Küpsetage kergelt soolases vees, kuni pelmeenid on pinnaletõusnud.

Serveerige mõne soja dipikastmega.

Taimne tseburek

Vaja läheb:

  • 1000g tofu,
  • 5 sibulat,
  • 600 g jahu,
  • 1,8 tassi sojapiima,
  • 5 sl õli
  • pipart, soola.

Praadige sibul kuldseks, lisage tofu ning sool ja pipar. Praadige veelkord kõik koos läbi.

Segage valmis taigen, segades omavahel jahu ja sojapiim, maitseks võib panna veidi ka soola. Rullige taignast poolkuu kujulised tükid, pange nende vahele eelnevalt valmistatud täidis ja vajutage ääred kõvasti kinni. Küpsetage fritüüris kuldpruuniks.

Serveerige koos ketšupi ja maitserohelisega.

Kotletid

Vaja läheb:

  • Sojaoad – 100 g
  • tofu – 80 g
  • riivsai – 10 g
  • muna – 1/2 tk.
  • taimeõli
  • sool

Eelnevalt leotatud sojaoad (leotage ca 10h), keetke pehmeks ca 20min. Jahutage sojaoad, purustage nad köögikombainis ja segage tofuga. Lisage muna ja sool.

Segage hästi, vormige kotletid,  paneerige riivsaiaga ja praadige mõlemalt poolt kuldseks.


amerikaAmeerika

Terav mehhiko suupiste

Vaja läheb:

  • 1 pakk tumedaid sojahelbeid
  • 1 1/2 tl paprika pulbrit
  • 1 tl sibula pulbrit
  • 1 purk rasvavaba friteeritud sojaube
  • 1 roheline tšillipipar
  • 3/4 tassi taco kastet
  • 2 tassi hakitud juustusegu
  • 1 tass rasvavaba hapukoort
  • 1/3 tassi rohelist sibulat
  • 1 spl oliiviõli

Pane sojahelbed suurde kaussi. Lisa hakitud tšillipipar ja sibulapulber. Aseta oliiviõliga kaetud küpsetusvormi kiht sojaube, eelnevalt valmistatud segu, paprika pulber, taco kaste ja juustusegu.

Küpseta 180 kraadi juures ca 25-30 minutit või kuni juust sulab ja hakkab mullitama.

Jahuta 5 minutit, lisa peale hapukoor ja roheline sibul ja serveeri tortilla laastudega.

Avokaado shake

Vaja läheb:

  • 1 avokaado
  • 1 tass sojapiima
  • 1/8 tl vanilje ekstrakti
  • 2 spl palmisuhkrut

Sega koostisained blenderis ühtlaseks massiks. Lisa klaasidesse veidi jääd ja naudi.

Mango Soja smuuti

  • 1 pakk virsiku soja jogurt
  • 1 1/2 tl kookose ekstrakti
  • 1 mango
  • 5-6 jääkuubikut
  • 1 natuke piparmünti

Sega jogurt, kookose ekstrakt, mango ja jää blenderis ühtlaseks massiks ja nautige koheselt.


tsehhiTsehhi

Pikkpoiss

  • 200 g soja graanuleid
  • 1 kuubik suitsutatud tofut
  • 1 suur sibul
  • 7 küüslauguküünt
  • meelepärast vürtsisegu
  • sool
  • pipar
  • 6 muna
  • leivapuru
  • murulauku
  • taimeõli

Keeda soja graanulid, haki sibul ja prae potis. Lisa küüslauk ja praadige natuke veel. Segage omavahel tofu, soja, praetud sibul, küüslauk ja riivitud tofu. Lisage munad ja maitseained, murulauk ja sool.

Segage riivsaiaga ja pipraga. Küpsetage ahjuplaadil 220 ° C juures umbes pool tundi, kaetuna fooliumiga. Võtke ahjust välja ja oodake, kuni on jahtunud. Head isu.

Suvikõrvitsa pirukas sojaga

Vaja läheb:

  • 1 tass jämedalt riivitud suvikõrvitsat
  • 1 tass keedetud sojagraanuleid
  • 1 muna
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 spl magusat tšillikastet
  • 1 tl karrit
  • 1tl punet
  • 1tl soola
  • pool tl köömneid
  • pool tl aniisi
  • 2 peotäit riivitud juustu
  • õli praadimiseks

Peeneks hakitud sibul ja köömned praadige pannil, lisage küüslauk, sool ja vürtsid. Segage kausis suvikõrvits, soja ja muna ning maitsestage. Valage kõik segud vormi kokku ja küpsetage eelsoojendatud ahjus 250 °C juures umbes 10 minutit, seejärel puistake riivitud juust peale ja küpsetage veel 5min.

Soja lõunasöök

  • 1 pakk tugevat tofut
  • 1kuubik taimset puljongit
  • 2 väikest sibulat
  • 4 loorberilehte
  • 100 grammi sellerit
  • natuke soola, suhkrut, pipart
  • 100 g peterselli
  • taimeõli
  • 250 grammi porgandeid
  • 2 sl veiniäädikat
  • 7 väikest paprikat
  • 500 ml sojapiima

Kuumutage õli ja praadige köögiviljad. Lisage sool, loorberilehed ja pipar. Praadige tofu viilud, valage peale puljong ja köögiviljad ning äädikas. Keetke umbes 20 minutit. Siis võtke tofu viilud välja ja blenderdage ülejäänud segu lisades sojapiima. Vajadusel maitsestage soola, pipra ja suhkruga.


ungariUngari

Vürtsikas sojapörkölt ehk lihapada

  • 600 grammi tofu kuubikuid
  • 1,5 liitrit vett
  • soola, pipart, tüümiani, teravat maitseainet
  • 2 küüslauguküünt
  • jahvatatud köömneid
  • puljongi kuubik
  • 1 sibul
  • 4 spl päevalilleõli
  • 1,5 sl suitsutatud paprikat
  • 1 suur tomat
  • 1 roheline paprika
  • 1 punane paprika
  • natuke majoraani

Soja kuubikud pange potti koos maitseainetega ja küüslauguga. Keetke 15min.

Hakitud sibul praadige kuumas õlis ja seejärel puistake üle suitsutatud paprikaga. Segage kõik koostisained kokku ja aeglasel tulel keetke veel 10min valades natuke ka vett juurde. Seejärel lisage hakitud tomatid ja paprika, purustatud küüslauk ja sool. Segage hästi ja keetke 20 minutit. Serveerige makaronide või kartulitega.

Sojapallid

  • 400 grammi soja graanuleid
  • 2 muna
  • 1 kimp peterselli (hakitud)
  • soola, ipart
  • punast pipart
  • 2 sl riivsaia
  • 3 dlvett (sooja)
  • 3 dl päevalilleõli

Maitsestage ja keetke sojagraanulid väheses vees ca 20min. Lisage muna ja petersell. Lisage riivsaia niipalju, et segu oleks parajalt paks vormimiseks. Märgade kätega veeretage pallid, katke riivsaiaga ja friteerige kuumas õlis.

Vürtsikad kotletid salati ja lavašiga

Kotletid

  • 0,5 kg kalkunhakkiliha
  • 1400 grammi sojahelbeid
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 tl köömneid
  • 1 tl koriandri seemned
  • 1 tl musta pipart terad

Terav kaste

  • 3 tl paprika
  • 2 tl soola
  • 1 tl ürdi maitseained

Vürtsikas jogurt

  • 200 grammi jogurtit (tavaline)
  • 0,5 tl köömneid (kogu röstitud)
  • 0,5 tl koriandriseemneid (röstitud)
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 näpuotsatäis soola
  • piparmündilehti

Lavaš

  • 500g nisujahu
  • 2 tl soola
  • 2 tl oliiviõli
  • 3 dl vett (leige)

Salat

  • 0,5 jääsalatit
  • 1 punane sibul
  • 2 väikest porgandit
  • 0,5 kurki

Keeda soja koos vürtsidega ja seejärel pruunista kergelt pannil, eelnevalt valades ära üleliigse vee. Seejärel lisa hakkliha ja prae läbi kergelt. Ning jäta külmikusse seisma paariks tunniks.

Seejärel paneeri riivsaiaga lihapallid ja prae kuldpruuniks.

Lavaš

Segage jahu, sool ja vesi ning sõtkuge taignaks ja jätke seisma rätiku alla ca 15-ks minutiks. Jagage taigen 8-ks osaks, rullige taigen õhukeseks. Praadige mõlemalt poolt õlis kuldpruuniks.

Vürtsikas jogurt:

Kastmeks segage ka kõik jogurti koostisosad. Kõrvale on hea pakkuda värsket salatit. Riivige kõik salati koostisosad ja segage omavahel. Võib maitsestada soola ja pipraga.

Jõulutoitude retseptid
 Joulud 2015
Määrded ja kreemid
 Suveeri 2013
Pudrud ja omletid
 Suveeri 2013
GMO vaba soja
Uudised
Sojaliit pakub partnerlust Eesti oma sojasordi kaasomandi näol. Põhjalikum teave tel. 53584108 või e-post: info@sojaliit.ee
detsember 2017
E T K N R L P
« nov.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031