Terviseuudised: soja ei ole süütu toit

Tänapäeval on meie toidulaual üle 500 toote, kus looduslike koostisosade asemel on sojasurrogaate, mille kasutamine on toiduainetööstusele väga kasulik, sest ühe kilogrammi soja toiteväärtus võrdub kolme kilogrammi loomaliha ja 80 kanamuna omaga.

Ameerika Ühendriikides kasvatatud GMOd on muutnud võimalikuks soja taimse valgu asendamise taime- ja loomavalgu hübriidiga, mille mõju inimorganismile on hakatud uurima alles nüüd. Tuntud tohtri sõnul on leitud nii mõnigi kahjulik kõrvalmõju. Soja koosseisus on näiteks ensüüm, mis pidurdab teiste valkude aktiivsust ega hävine keetmisel.

Kui lastetoit on valmistatud sojapiimaga, siis teised toidus olevad valgud jäävad seedimata ega imendu seedetraktis. Niisugune toit võib soodustada seedetraktis kroonilisi haigusi, mis omakorda võib viia depressioonini. Pidevalt sojatooteid tarbivatel lastel kahekordistub ka diabeedirisk. Põhjus on Levini sõnul selles, et inimese fermentsüsteem ja pankreas ei tule sojaga toime.

Sojatooted sisaldavad ka fütoöstrogeene ehk aineid, mis on identsed naissuguhormooni östrogeeniga. «On tõendeid, et lastele mõeldud sojatoodetes on östrogeene 13 000–20 000 korda rohkem kui tütarlapse organismis. Sellise toidu tarbimine soodustab tüdrukutel kiiresti suguküpseks saamist. Poistel aga suguline areng pidurdub ning võib väljenduda ülekaalulisuses ja kehaliste proportsioonide muutumises naiselikumaks. Sojat söövatel täiskasvanud naistel võib esineda menstruaaltsüklihäireid,» rääkis Levin.

Tervislik toitumine on lapse tervise A ja O

Levin ei hoiata mitte üksnes soja eest, vaid soovitab rohkem tähelepanu pöörata tervislikule toitumisele üldiselt. «See on siililegi selge, et suur osa kroonilisi haigusi, mis viimastel kümnenditel võimust võtnud, on tekkinud ebakvaliteetsest toidust. Sööme europrügi – sellist toitu, mida organism pole iial saanud ning millega ta toime ei tule,» rääkis tuntud tohter.

Eakas pediaater mäletab, et vanasti esines rinnapiimaga toidetud lastel väga harva allergilisi reaktsioone, kuid nüüd on tema sõnul ka paljudel sellistel lastel allergia. «Toidu kvaliteedi totaalne halvenemine ongi üks peamisi põhjuseid, miks krooniliste haiguste, diabeedi ja ülekaalulisuse probleem katastroofiliselt suurenenud on,» sõnas ta.

Allikas: Terviseuudised

Jõulutoitude retseptid

 Joulud 2015

Määrded ja kreemid

 Suveeri 2013

Pudrud ja omletid

 Suveeri 2013
GMO vaba soja

Uudised

Sojaliit pakub partnerlust Eesti oma sojasordi kaasomandi näol. Põhjalikum teave tel. 53584108 või e-post: info@sojaliit.ee
detsember 2017
E T K N R L P
« nov.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031