Teistmoodi jõulutoidud

jouluroog-punapeedigaJõuluroog punapeediga

Pese 4 keskmist peeti, mähi fooliumisse ja küpseta 200 kraadilises ahjus küpseks, ca 1tund. Puhasta peedid, lõika iga peet 8-ks paraja paksusega viiludeks.

Puhasta 4-5 punast sibulat ja 2-3 küüslauguküünt.

Kuumuta sibul ja küüslauk kergelt kuumas õlis või kookoserasvas, sega kokku peediga, maitsesta vähese sojakastme ja palsamiäädika pastaga (võib asendada mõne muu hapuka kastmega) ja lase veidi aega marineerida.

Võta ca 400g (kogust võid ise suurendada või vähendada) pehmet tofut, st sojapiimast kohupiima. Maitsesta vähese soola ja ürtidega, näiteks tüümiani, peterselli vms. Kahvliga kergelt segades lisa peedi-sibula segu.

Vala segu 20x20cm vormi ja küpseta ca 20 min 220 kraadilises ahjus. Lisandiks paku okarapihve või kuumutatud okarat või keedetud kruupe või täisterariisi või kartulit. Lihanautija võib juurde võtta praetüki!

Juustusõbrad võivad poolel küpsemisajal vormile puistata juustu või sisse segada maitsepärmi.

Sobib ka külmalt kui meeldiv salat. Sama peedisegu sobib pirukakatteks lemmiktainast põhjale.


joulumaiusedJõulumaiustused

Aseta potti:

  • 5dl sojapiima
  • 250g suhkrut omal valikul
  • Võib lisada kuni 100g kookosrasva või siis 1-2sl õli (näiteks viinamarjaseemneõli).
  • Lõpupoole näiteks natuke kaneeli vms.

Võta paksupõhjaline ja kõrgem pott, et hiljem vaht üle ei keeks. Keeda vaiksel tulel, kuni segu hakkab paksenema.Vahu tekkides ole rohkem poti juures, sega pidevalt rahulikult puulusikaga. Konsistens saavutab hapukoore paksuse (jääb umbes lehmakommi sugune beež mass).

Tilguta külmale taldrikule või kasta prooviks segusse kuivatatud puuvilja, küpsist vms. Kui juba katab hästi ja segu maitseb ning meeldib, sega eelnevalt valmispandud lisanditega, ehk kasta kahvli või võileivatikuga segusse (pumati taoline).

Hoia pott toimetamise ajal nõrgas soojuses, siis ei tahene!

Segamiseks sobivad, näiteks:

1. Röstitud (vähese magususega) okara, sidruni, mandli, kaneeli vm maitseline.
Võib lisada näiteks punaseid marju – tooreid või kuivatatud, mandlilaaste,
Šokoladi tükikesi vms. Segu võib soojalt laiali suruda sirgepõhjalisele alusele, lasta jahtuda ja kõveneda ning siis murda tükikesteks või siis soojalt lõigata soovitud kujuga tükikesteks.

Samast segust võib voolida väikesed pallid või ka kommivorme kasutada. Neid võib veeretada kuumas sokolaadis, kookoshelvestes vms.

2. Kuum pumat potist sobib segada silmajärgi võrdses koguses maitsestamata sojakohupiimaga, segada vispli/kahvliga, anda samal ajal soovitud maitse ( jõulu maitse ka näit amaretto likööriga jne). Veereta pallikesed või kasuta tillukesi vorme. Palle sobib jälle soovitud glasuuriga katta. Ja hoia jahedas!

3. Toidukuivati omanikud saavad saadud pumatit määrida õunanahkade või maitsestatud jogurtist saadud laastude vahele. Pärast mõningast tahenemist saab lõigata kääridega ribasid või lihtsalt tükikesi.

4. Kes kuivatab kõrvitsalaaste – purusta kätega kõrvitsalaastud, sega kuuma pumatiga ja kommisegu on hõrgumaitseline.
Purustatud kõrvitsalaastutükke võid segada sojakohupiimaga, siis lisa kuum pumat, sega kõik ja vormi kommid.

Sega kõik segu kaäsitsi!

5. Kui soovid head rasvasemat või pehmet glasuuri suurele koogile võta 100g head võid +100 g sojakohupiima, vahusta, lõpuks vahusta juurde 3-4sl saadud veel veidi sooja pumatit hulka. Määri koogile.


pastilaaJõulu pastilaa

Vaja läheb:

  • 4oog maitsestamata jogurtit (näiteks gefilius)
  • 150g ehk oma maitse järgi vähese suhkruga keedetud pohlamoosi (sobib ka “Meie Mari”pohlasalat)
  • 1sl kaneeli (vähemalt)
  • ½ tl riivitud muskaatpähklit
  • juurde lisada võib vabal valikul peenestatult või hakitult erinevaid pähkleid vms

Valmistamine

Sega jogurt lisanditega. Õlita kergelt tefleks või lõika küpsetuspaberist sobiva suurusega (näiteks 10-11tk ühele restile) kettad, õlita ka need.

Nüüd tilguta jogurtisegu ketastele või laota tefleksile laiali, minule meeldivad vähemalt 1cm paksused pätsid, mis kuivades jäävad marmelaadised, mitte liiga magusad, maitset saad ise reguleerida.

Säti temperatuuri näit 45-le kraadile ja lülita Midzu dehüdraator ehk kuivataja tööle. Hoia sellel temperatuuril 4-5 tundi, siis on sobiv aeg tõsta temperatuur 60-le, jätkates protsessi kuni oled saavutanud soovitus kuivuse.

Keera rulli või lõika kääridega soovitud kuju. Kuivatamise kiirendamiseks vaheta restide asukohta! Poole kuivamise ajal eralda aluspaberist või tefleksilt ja keera tagurpidi, see kiirendab tööd.

Pastilaa on meeldivalt kooreiirise maitsega, parajalt nätske. Rulle annab kahvliga kuuma šokoladi sisse kasta. Mina sain 36 ca 6cm rulli, mis sobib pooleks lõigata ja mingi glasuuriga katta!


krakkerKõrvitsaseemne kräkker

Vaja läheb:

  • 130g ehk ca 2,5 dl kõrvitsaseemneid
  • 1,2 dl vett
  • 2 sl riivitud toorest porgandit
  • 1 sl punase pipra tükikesi/punast paprikat/paprikahelbeid
  • 1 sl head sojakastet või midagi hapukat oma maitse järgi
  • Pisut toorsuhkrut/mett/agaavisiirupit vajadusel

Püreesta kõik saumikseriga või blenderis. Kui segu tuleb liiga tihe ja paks, lisage vett. Et kuivatamine efektiivsem oleks, lõigake küpsetuspaberist paraja suurusega kettad (ca 10 ketast ühele restile) ja tõstke lusikaga segu paberketastele, vormige lusikapõhjaga. Kuivatage algul 45 kraadiga, 3-4 tunni pärast tõstke temperatuur 60-le.

Kuivatage soovitud krõbeduseni. Kui kräkkerid juba lubavad end ümber keerata, siis eraldage ka küpsetuspaber.


korvitsa-kuivatamineJõulukõrvits

Keetke tugevamaitseline marinaad, lisage veele kaneelipulki, nelki, suhkrut (mett või siirupit).

Valage tuline marinaad lõigatud kõrvitsatükkidele.

Sulgege anum kaanega ja hoidke paar tundi.

Nõrutage seejärel ning paigutage kuivatisse.

Kuivatage kuni kõrvitsatükid on korralikult kuivanud.

Hea krõpsude asendaja.

 


korvitsa-laastudJõulukommid

Lõika 1-2cm kõrvitsa ribad. Talvel on eriti hea järgmine segu:

  • 1,6dl tuhksuhkrut
  • 1sl ingveripulbrit

Võite segu ka oma maitse järgi kokku segada, näiteks ingverimesi – suhkur, kaneel, ingver vm.

Tee nii:

Lõigatud kõrvitsa tükikeste üks külg kastke maitsesegusse ja paigutage teise küljega dehüdraatori kuivatusrestile tihedalt üksteise kõrvale. Arvestage, et kuivades tõmbuvad nad tugevalt kokku. Umbes 4 tunni möödudes maitsestage teine külg.

Kuivatage 6-8 tundi 45 kraadilises soojuses, siis võib tõsta kuni 60-65 kraadini. Ärge kuivatage liiga krõbedaks! Maitske ja leidke endale sobiv kuivusaste.

Kui te ei pelga resti pesemist pärast kuivatamist, ribastage kõrvits kartulikoorijaga, segage peotäite viisi need ribad maitsesegus ja paigutage nö kuhilad restile kuivama. Liigutage neid ka kuivamise ajal!

Saate põnevad “pesad” heamaitselist maiustust mitmeks puhuks. Mõlemil puhul soovitan väga kergelt restid pühkida üle õlise majapidamispaberiga. NB! Samuti on võimalik melonit kuivatada.


shampinionidKüüslaugu šampinjonid

Vaja läheb:

  • 8 suuremat šampinjoni
  • hakitud suvisibulat
  • 1 küüslaugu küüs (hakkida peeneks)
  • 2 sl austri või sojakastet
  • 300 g marineeritud tofukuubikuid
  • 200 g konservmaisi
  • 2 tl seesamiõli
  • soola ja peent musta pipart

Valmistamine:

1. Ahi kuumutada 200 kraadini
2. Seenejalad lõigata kübara küljest ja hakkida peeneks 3. Segada need sibula,küüslaugu ja austri või sojakastega 4. Kuivatada marineeritud tofukuubikud köögipaberiga kuivaks ja panna koos nõrutatud konservmaisiga kaussi 5. Maitsestada soola ja pipraga ja segada 6. Pintseldada seenekübarad õliga, laduda küpsetusplaadile ja küpsetada 12-15 min ning kaunistada suvisibularibadega.

 

Jõulutoitude retseptid

 Joulud 2015

Määrded ja kreemid

 Suveeri 2013

Pudrud ja omletid

 Suveeri 2013
GMO vaba soja

Uudised

Sojaliit pakub partnerlust Eesti oma sojasordi kaasomandi näol. Põhjalikum teave tel. 53584108 või e-post: info@sojaliit.ee
september 2018
E T K N R L P
« juuni    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930