Kuidas idandada sojaube?

Talve- ja kevadajal on vaja keha tervislikuga turgutada. Kas teadiste, et ka sojaube saab lihtsalt idandada?

Sojaubade idandamine

Idandid on emotsioonirikas toit, nendega kaasneb palju meeldivat. Köögis õrnalt rohetavat idanditorni on kena vaadata.

Idandamise protsessi käigus tekib juurde asendamatuid aminohappeid ja küllastamata rasvhappeid, suureneb fosfori- ja raua sisaldus, toimub E- ja B-rühma vitamiinide hulga suurenemine. Idandite mõju organismi tugevdamisel on raske üle hinnata.

Idandamise käigus tõuseb seemne vitamiinide sisaldus ja vallanduvad mitmed biokeemilised protsessid, mis tõstavad idandite toiteväärtust kordades. Idandatud seemned on tõsisteks konkurentideks apteekides müüdavatele toidulisanditele.

Idanditele omistatakse tervendavat mõju nina-, kurgu-, kopsu- ja nahahaiguste puhul. Abi saab ka nakkushaiguste korral. Pidev idude söömine ennetab külmetushaigusi ja parandab juuste ning peanaha tervist.

Idanditest on abi ka kaalujälgijatele, kuna selle tervisliku toidulisandi kalorsus on madal. Näiteks sojaoa idud annavad 100 grammi kohta 90 kalorit.

Sojaubade idandamine

Sojaubade idandamisele kulub 4-7 päeva. Ubade-läätsede puhul tuleb arvestada, et toorelt võib tarbida vaid idandatud mungube ja rohelisi läätsi. Ülejäänud läätsesid ning soja-, aed- ja põlduba tuleb enne söömist kergelt (u 5 minutit) keeta, et neis sisalduvad mürgised ained laguneksid. Ka muutuvad oad pärast idanemist kergelt seeditavaks.

Sojaubade idandamine

Pane oad likku, vala peale toasoe vesi ja kata marliga. Lase ubadel sõltuvalt suurusest seista vees 6–12 tundi.

Seejärel loputa ja nõruta, et üleliigne vesi saaks välja nõrguda. Aseta oad mingile alusele, kus nad hakkavad idanema.

Piserda idanevaid ube, veega iga päev paar korda. Jälgi, et need ei oleks liiga märjad ega kuivad. Sõltuvalt sordist ja suurusest võtab idanemine aega 4–7 päeva.

Pärast 3–4 päeva pane nõu pooleks päevaks päikesevalguse kätte aknalauale, et idud saaksid kauni rohelise värvi ja kasulikku klorofülli. Idud säilivad külmkapis kuni nädala. Loputa neid enne serveerimist külma veega.

Jõulutoitude retseptid
 Joulud 2015
Määrded ja kreemid
 Suveeri 2013
Pudrud ja omletid
 Suveeri 2013
GMO vaba soja
Uudised
Sojaliit pakub partnerlust Eesti oma sojasordi kaasomandi näol. Põhjalikum teave tel. 53584108 või e-post: info@sojaliit.ee
detsember 2017
E T K N R L P
« nov.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031